Очаква се търсенето на петрол в световен мащаб да нарасне с 2,2

...
Очаква се търсенето на петрол в световен мащаб да нарасне с 2,2
Коментари Харесай

МАЕ очаква рекордно търсене на петрол в света през 2023 г.

Очаква се търсенето на нефт в международен мащаб да нарасне с 2,2 милиона барела дневно през 2023 година, като доближи рекордните 102 милиона барела дневно. Това показва Международната организация по енергетика (МАЕ), представена от " Ройтерс ".

Прогнозира се, че търсенето ще надвиши предлагането с съвсем 2 милиона барела на ден през втората половина на годината.

МАЕ регистрира, че възобновяване на Китай след премахването на рестриктивните мерки заради COVID-19 е надхвърлило упованията и търсенето е достигнало рекордните 16 милиона барела дневно през март.

Очаква се страната, която е най-големият вносител на нефт в света, да обезпечи съвсем 60% от растежа на световното търсене през 2023 година, като дружно с Индия и Близкия изток компенсира слабото търсене в развитите страни.

Агенцията показва, че макар поръчката си да понижи добива на суров нефт с 500 000 барела дневно, Русия може да усили производството,  " с цел да компенсира пропуснатите доходи ".

МАЕ предвижда, че Съединените щати и Бразилия ще доведат до непретенциозен растеж на доставките на нефт от 1,2 милиона барела дневно за годината. Причината е, че съкращенията на ОПЕК+, договорени през април, значат, че добивът на нефт от ОПЕК+ ще спадне с 850 000 барела дневно в интервала сред април и декември. Предлагането отвън ОПЕК пък ще нарасне със 710 000 барела дневно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР